Werken met je voorouders en archetypen

In mijn werk als systeemtherapeut begeleid ik veel familieopstellingen. Bij familieopstellingen wordt het keer op keer overduidelijk hoe belangrijk je voorouders zijn. Jij bent de optelsom van je voorouders. Ontelbare generaties hebben hun stempel op jou gedrukt en je gevormd. Je voorouders hebben je veel mooie eigenschappen gegeven waarvoor je heel dankbaar kunt zijn. Maar je voorouders hebben soms zware levens gehad en daardoor eigenschappen of gevoelens doorgegeven die jou nu hinderen in je huidige leven. Middels verschillende methoden kan je heling vinden voor jezelf én je voorouders. Voorouders hebben een heel speciaal plekje in mijn hart en daarom nodig ik jou uit om kennis te komen maken met jouw eigen voorouders. Kijk hieronder wat de mogelijkheden zijn.

 

Voorouderritueel

Het voorouderritueel is een combinatie van een familieopstelling en ritueel. Hierbij maak je kennis met jouw directe mannelijke of vrouwelijke lijn 7 generaties terug (je hoeft hun namen niet te weten om dit ritueel te doen). Dus jij, moeder of vader-grootouder-overgrootouder-betovergrootouder enz. Dan ben je ongeveer aan het eind van de 18e eeuw! Bij iedere voorouder in deze lijn laat ik jou voelen wat zij voelden. Is dat een positief gevoel, bijvoorbeeld blijdschap of optimisme? Dan laten we dat zo. Is dat een zwaar gevoel of zware emotie? Dan kijken we of dat gevoel van jou of van je voorouder is en kunnen we het ritueel teruggeven aan de betreffende voorouder. Hierna bedanken we iedere voorouder persoonlijk en keer je weer terug naar jezelf in het hier en nu. En ga je in harmonie met je voorouders en met een goed gevoel weer naar huis.

Familieopstelling

Met een familieopstelling werk je heel gericht aan patronen die van generatie op generatie gaan. Patronen en gedragingen die jou in je huidige leven niet meer dienen. Wat ik de afgelopen jaren veel ben tegengekomen in het werken met familieopstellingen is dat er vaak (niet altijd) een grootouder nog steeds over je waakt. Het ervaren hiervan is vaak een grote verrassing voor mijn klanten en is een ontroerende ontdekking. Op de pagina Familieopstellingen en systemisch werk kun je meer lezen over familieopstellingen

Germaanse goden en godinnen als archetypen

 Al van kinds of aan ben ik gefascineerd door de Germaanse en pre-Germaanse wereld van goden en godinnen. Deze goden en godinnen zijn archetypen, of persoonlijkheidstypen, die wij in ons hebben. Bijvoorbeeld Wodan/Odin als de wijze man, Vrouw Holle als de wijze oude vrouw, Loki als de 'trickster, Donar/Thor als de sterke mannelijke man en Freya als het toonbeeld van vrouwelijkheid. Hiermee ben ik als systeemtherapeut op een gegeven moment gaan experimenteren door goden- of godinnenopstellingen te doen. Hierbij worden 4 Germaanse goden en godinnen uitgekozen plus dat ik je Voormoeder opstel. De Voormoeder is de vrouw die aan het begin van je familielijn staat. Vervolgens ga je de 4 goden of godinnen en je Voormoeder ervaren in de opstelling. Dit kan heel verrasend zijn! Zo ontdek je welk archetype je echt bent en hoe je nog steeds kunt terugvallen op de bescherming van je Voormoeder. Deze vorm van opstellingswerk grenst aan het sjamanisme. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werken met voorouders en/of archetypen? Neem dan contact op met Praktijk de Vrije geest Tarieven en Contact